Amennyiben az Ön étterme a COVID-19 járvány alatt is folytatja működését...
Amennyiben az Ön étterme a COVID-19 járvány alatt is folytatja működését...
Fontos fokozott figyelmet fordítani
a gyakori és megfelelő kézmosásra az alkalmazottak
és a vendégek védelme érdekében. A vendéglátóiparban végzett kézmosásra vonatkozó ajánlások a világjárvány következtében még kritikusabbá váltak. A személyzet tagjainak a felsorolt esetekben kell kezet mosniuk:
A mellékhelyiség használata után
A konyha és az előkészítő területek elhagyása, illetve
az oda visszatérés után
Miután kivitték a szemetet
Takarítóeszközök használata után
Étkezés, ivás, dohányzás, illetve rágógumi vagy dohány
rágása után
Ha nyers hússal, baromfival vagy tenger gyümölcseivel
érintkeztek
A test vagy a ruházat megérintése után
Tüsszentés, köhögés vagy papír zsebkendő használata
után
Ha készpénzt használtak
A védőkesztyű felhúzása előtt és levétele után
Gondoskodjon arról, hogy a kézmosóhelyeken mindig legyen szappan és kéztörlőpapír. Az alábbiakban felsorolunk néhány segédanyagot a megfelelő kézhigiéniai technikák bevezetéséhez a vendéglátóipari egységeknél.
A higiénia nem ér véget a kézmosással
A személyi higiénia kulcsfontosságú az élelmiszerrel végzett munka során, különösen a COVID-19 járvány idején. Noha a megfelelő kézhigiénia kiemelt jelentőségű, a személyi higiénia egyéb szempontjairól sem szabad megfeledkezni.
Az élelmiszerek előkészítése/kezelése során a hajat el kell fedni, felszolgáláskor pedig össze kell kötni.
A munkaruhát naponta kell váltani. Az alkalmazottak nem viselhetik munkaruháikat a létesítményen kívül, a géppel mosható ruházatot pedig forró vízzel kell kimosni a baktériumok és vírusok elpusztítása érdekében.
Nem szabad ékszereket, karórát, illetve körömlakkot viselni. Ha valamelyik alkalmazott bőre felrepedt vagy megsérült, élelmiszerek kezelése közben védőkesztyűt kell viselnie.
A törölközőkön nem kívánt kórokozók telepedhetnek meg, amelyek közvetve, a kézfejről, vagy akár közvetlenül is könnyen átkerülhetnek az élelmiszerekbe. Törölköző használata esetén ügyelni kell arra, hogy gyakran mossák, illetve tisztára cseréljék őket, ha láthatóan beszennyeződtek. Konyharuhával nem szabad szárazra törölni a tiszta kézfejet; erre a célra inkább kéztörlőpapírt kellhasználni.
Ha megoldható, biztosítson egyéni védőeszközöket (EVE), például arcmaszkokat, hajhálót és eldobható védőkesztyűt a személyzet számára. A személyzet tagjai nem dolgoz- hatnak, ha a COVID-19 fertőzés bármelyik tünetét mutatják. A betegség elmúltával hagyjon elegendő időt
az alkalmazottaknak a regenerálódásra.